MANON BARNOUW MINDFULNESS
Over Mindfulness
Mindfulness betekent aandacht hebben op een flexibele, open en nieuwsgierige manier. Je bent je bewust van of besteedt aandacht aan je ervaringen van dit moment. In plaats van op te gaan in je gedachten. Hiervoor heb je een open en nieuwsgierige houding nodig.

“Mindfulness is het bewustzijn dat ontstaat door op een specifieke manier aandacht te schenken: doelbewust, in het huidige moment en zonder te oordelen over de dingen zoals ze zijn. Daardoor kunnen we duidelijk zien wat er in ons leven gebeurt.” William Teasdale
Mindfulness in een oogopslag
  • Mindfulness is: aandacht, toelaten en niets doen
  • Met Mindfulness leer je gevoelens beter toe te laten en los te komen van gewoontepatronen
  • Er zijn een aantal meditatie-oefeningen die je helpen om Mindfulness te ontwikkelen
  • Mindfulness kan van nut zijn bij allerlei gevoelens en gedrag waar mensen last van kunnen hebben

(Ger Schurink)

Waar komt Mindfulness vandaan?

In Oosterse spirituele tradities bestaat het beoefenen van mindfulness in de vorm van meditatie al meer dan 2500 jaar. Het woord ‘mindfulness’ is de Engelse vertaling van ‘satipatthana’. Dit is het onderwerp van de Satipatthana Sutta, één van de oudste Boeddhistische teksten. In deze teksten wordt mindfulness meditatie beschreven als een methode om het persoonlijk lijden te verminderen. En positieve kwaliteiten zoals inzicht, wijsheid en medeleven te ontwikkelen.

Wat kan mindfulness je leren?

Hoe je met ‘doen’ kunt stoppen en op ‘zijn’ kunt overschakelen. Wat meer tijd voor jezelf maken. Hoe je naar je gedachten kunt kijken en hoe je deze kunt loslaten zonder hierin verstrikt te raken. Hoe je meer grip kunt krijgen op je gewoontepatronen. Denk hierbij aan je perfectionisme of een (te) groot verantwoordelijkheidsgevoel.
Hoe je ruimte kunt maken om je anders te verhouden tot de tegenslagen die we allemaal tegenkomen. En vooral hoe je (meer) kunt genieten van de mooie dingen die op je pad komen. De Mindfulness Based Stress Reduction training is wetenschappelijk bewezen effectief bij het verminderen van stressklachten.

Meer weten?

Vind je het leuk om wat meer over Mindfulness te lezen? Kijk dan op de website van het Centrum voor Mindfulness waar ik mijn opleiding heb gevolgd. Op deze site vind je een aantal wetenschappelijke artikelen.